

Thuisladen
De thuislaadoplossing van Circle K helpt bedrijven om hun werknemers op betrouwbare wijze hun elektrische voertuigen op te laden, met een responsieve klantenservice en geautomatiseerde terugbetalingen, zodat de overstap naar elektrische mobiliteit soepel en kosteneffectief verloopt.
FAQ
Installatie
-
Wat omvat een standaardinstallatie?
- Installatie van een laadpaal (aan de muur) om ervoor te zorgen dat uw elektrische of hybride voertuig zo veilig mogelijk kan worden opgeladen. Tegelijkertijd voldoet de installatie aan de garantie-eisen van de voertuigfabrikant.
- Levering en installatie en automatische beveiliging voor een 1 of 3-fase aansluiting voor zowel 16, 20 of 32 A en HPFI-aardlekschakelaar, als combinatie of als afzonderlijke units, in het bestaande elektrische paneel. De aardlekschakelaar is van het type A.
- Vanaf het bestaande schakelbord trekt de installateur de installatiekabel van 5G6 mm² tot 12 meter langs de bestaande vloer of muur, door deze te buigen, vast te knippen of in een witte kunststof goot van geschikte afmetingen te plaatsen.
- De elektricien controleert de werking van de laadpaal en controleert of alle aansluitingen correct zijn en voldoen aan de huidige wetgeving."
-
Wat is niet inbegrepen in de standaardinstallatie?
Bepaalde omstandigheden of verzoeken kunnen een installatie vereisen die verder gaat dan de standaardinstallatie. Dit kunnen graafwerkzaamheden zijn, extra grondpinnen, een langere installatiekabel of een verlenging van het relais (als je een 32A laadoplossing nodig hebt die tot 22kW levert).
-
Wanneer wordt mijn laadpaal geïnstalleerd?
Onze installatiepartner neemt binnen de 5 werkdagen na uw bestelling contact met u op om een datum af te spreken voor de installatie. Over het algemeen vindt de daadwerkelijke installatie ongeveer drie weken na de bestelling plaats.
-
Ik heb al een laadpaal, kunnen jullie dat overnemen?
Dit is mogelijk, maar het hangt af van het merk en type lader. U kunt ons deze informatie geven en wij zullen bepalen wat mogelijk is.
-
Is certificering vereist voordat ik mijn laadpaal kan gebruiken?
Ja, de Belgische wet vereist een certificaat van uw nieuwe laadpaal voordat deze kan worden gebruikt.
-
Moet ik aanwezig zijn wanneer mijn laadpaal wordt geïnstalleerd?
Ja, U moet aanwezig zijn om de vragen van de installateur te beantwoorden en technische informatie te krijgen over de installatie en het gebruik ervan.
-
Hoe lang duurt het om de laadpaal bij mij thuis te installeren?
Voor een standaardinstallatie verwachten we dat het 4 uur duurt. Houd er rekening mee dat deze tijd een schatting is en varieert per installatie. Houd er rekening mee dat de stroom ongeveer 1 uur onderbroken moet worden voor de installatie
-
Wie kan de laadpaal bij mij thuis installeren?
Om veiligheidsredenen mag alleen onze partner de installatie uitvoeren.
-
Moet ik mijn laadpaal aangeven?
Ja, u bent verplicht om het aan te geven bij uw netwerkbeheerder, maar het is ook raadzaam om uw brandverzekeraar op de hoogte te brengen.
Hier zijn de links voor het melden bij uw netwerkbeheerder. Merk op dat dit afhankelijk is van uw regio:
- Vlaanderen: Fluvius - https://www.fluvius.be/nl/elektrisch-rijden/wat-doet-fluvius/laadpaal-melden
- Brussel: Sibelga - https://www.sibelga.be/fr/raccordements-compteurs/mon-raccordement/demande-de-travaux/demande/notification-charging-station
- Wallonië: er zijn 5 mogelijke netbeheerders. Gebruik deze link om de naam van je netbeheerder te vinden: https://www.cwape.be/mon-grd
- ORES voor 75% van het grondgebied - https://demandes.ores.be/declaration-borne-recharge?step=1
- RESA hoofdoperator in de provincie Luik: https://www.resa.be/fr/mobilite-electrique/recharge-a-domicile/
- AIESH - https://www.aiesh.be/consommateurs/borne_rechargement_voitures/
- AIEG - https://www.aieg.be/borne-de-rechargement-a-domicile/
- REW - https://www.rew.be/bornes-de-recharge-a-domicile
-
Heeft het oplaadpaal thuis een vaste oplaadkabel?
Nee, alleen de laadpaal wordt geplaatst en aan de muur bevestigd (standaardinstallatie). Het werkt met de kabel die bij uw auto wordt geleverd.
Terugbetaling & laden
-
Welke transacties aan mijn thuislaadpunt worden terugbetaald door mijn werkgever?
Uw werkgever betaalt alleen voor EV-transacties die u thuis uitvoert met de Circle K GO-applicatie. Privétransacties met de badge (RFID) zijn uw verantwoordelijkheid.
-
Wat is het verschil tussen de Circle K Go-applicatie en de RFID-badge?
"De Circle K Go-applicatie wordt gebruikt om uw bedrijfswagen op te laden. Het start het terugbetakingsproces van de werkgever voor zakelijke oplaadbeurten.
De RFID-badge maakt het mogelijk om thuis op te laden (vrienden, familie, enz.), maar zonder terugbetaling door de werkgever. "
-
Kan ik een vergoeding krijgen voor transacties die ik op mijn laadpaal heb gedaan met mijn RFID-badge?
Nee, alleen Circle K Go-transacties kunnen door uw werkgever worden terugbetaald.
-
Hoe wordt de vergoeding berekend voor transacties die bij mij thuis worden uitgevoerd?
Uw terugbetaling wordt berekend op basis van het CREG-tarief (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas). Het CREG-tarief is een index die het gemiddelde elektriciteitstarief voor particuliere klanten in elke regio weergeeft, inclusief belastingen, bijdragen en netwerkkosten. Sinds januari 2025 varieert dit tarief elk kwartaal.
Uw terugbetalingstarief wordt automatisch door ons aangepast op basis van het nieuwe tarief dat door de CREG wordt gepubliceerd.
De terugbetaling gebeurt maandelijks door uw werkgever.
-
Ik heb een eigen elektrische auto, kan ik deze opladen via mijn thuislaadpunt?
Ja, maar alleen met de RFID-badge. Deze privétransacties worden niet gedekt door uw werkgever.
-
Met wie moet ik contact opnemen als mijn laadpaal defect raakt?
Neem contact op met ons technische ondersteuningsteam op 0800 20 136 of supporteur@circlekeurope.com